Om uw hond bescherming te geven tegen infectieuze ziektes wordt hij jaarlijks gevaccineerd. De basisvaccinatie van een hond bestaat uit vier vaccinaties, namelijk:

 

- vaccinatie tegen hondenziekte en parvo op 6 weken leeftijd

- vaccinatie tegen parvo en ziekte van Weil (leptospirose) op 9 weken leeftijd (indien nodig gecomineerd met een vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest)

- vaccinatie tegen hondenziekte (distemper), leverontsteking (hepatitis), parvo en ziekte van Weil ("grote cocktail") op 12 weken leeftijd

- grote cocktail vaccinatie op 1 jaar leeftijd

 

Vervolgens krijgen honden in het huidige vaccinatieschema nog maar één maal per drie jaar de grote cocktail. De andere 2 jaren krijgt uw hond de "kleine cocktail" (vaccinatie tegen de ziekte van Weil, indien nodig gecombineerd met een vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest). Uit onderzoek is gebleken dat bescherming tegen bepaalde ziektes in veel gevallen langer aanhoudt dan die 3 jaar, indien uw hond een correcte basisvaccinatie heeft gehad. Daarom kunt u ervoor kiezen om vanaf een leeftijd van 4 jaar een titerbepaling bij uw hond te laten uitvoeren.

 

Een titerbepaling is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of uw hond (nog) voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. Er wordt hierbij gekeken naar de aanwezigheid van het aantal antilichamen tegen bepaalde ziekteverwekkers. Zo voorkom je onnodig vaccineren wat voor eventuele negatieve bijwerkingen kan zorgen. Voor de titerbepaling gebruiken wij de VacciCheck. Belangrijk om te weten is dat er niet op alle ziektes getest kan worden. Jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil en eventueel besmettelijke hondenhoest blijft nodig omdat deze vaccinaties geen langdurige bescherming geven. De ziektes waar wel op getest kan worden zijn parvo, hondenziekte en leverontsteking. Afhankelijk van de uitslag van de bloedtest kan er een passend advies gegeven worden over de vaccinatie en over op wat voor termijn er opnieuw een bloedtest moet worden uitgevoerd. Meestal wordt ervoor gekozen om de bloedtest tegelijkertijd uit te voeren met de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie tegen de ziekte van ziekte van Weil. U krijgt dan later op de dag de uitslag van de bloedtest. Indien de antilichamentiter te laag is, zal de hond alsnog de overige vaccinaties moeten krijgen.

 

Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij uiteraard telefonisch bereikbaar.