Voor de meeste honden en katten geldt dat ze rond 7-8 jaar middelbaar van leeftijd zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen verouderingsprocessen organen gaan aantasten, waardoor deze minder goed kunnen gaan werken. Het is erg moeilijk om het verschil tussen “alleen ouderdom” en een beginnende ziekte te maken. Slaapt uw huisdier veel door ouderdom of door een beginnende ziekte? De meeste ziekteverschijnselen beginnen sluipend en het is dan ook erg moeilijk om subtiele verschillen te zien als u de uw huisdier dag in dag uit ziet.
 
Een veel voorkomende aandoening bij senior honden en katten is nierfalen. Van deze aandoening is bekend dat hoe eerder je begint met behandelen hoe beter de prognose is. Helaas is het in de praktijk zo dat nierfalen vaak in een laat stadium gediagnosticeerd wordt. Om de diagnose in een eerder stadium te kunnen stellen bieden wij u de service om kosteloos een urinemonster mee te nemen tijdens de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole. Hierbij kunnen wij kijken naar de concentratie van de urine. Een lagere concentratie is één van de eerste aanwijzingen voor een beginnend nierprobleem. Aan de hand van de uitslag van het urine onderzoek kan er besloten worden om extra bloedonderzoek te doen (hier zijn wel kosten aan verbonden).

 

 

Urine van de kat kunt u opvangen met speciale plastic kattenbakkorreltjes. Deze zijn verkrijgbaar op de praktijk. Deze korrels absorberen geen urine, hierdoor kunt u de urine uit de bak opzuigen met een bijgeleverd pipetje. Heeft nog vragen hierover? Onze assistentes staan u graag te woord!

 

 

Team Dierenkliniek Overhage