Uw dier heeft een vlooienbesmetting, dit is voor uw dier en รบ erg vervelend.
Omdat wij gemerkt hebben dat het soms erg lastig kan zijn om een vlooienbesmetting/plaag onder controle te krijgen hebben wij een aantal adviespunten voor u.

Allereerst is het belangrijk om u te realiseren dat het beter is om een vlooienbesmetting te voorkomen door uw dier(en) maandelijks preventief te behandelen. Dit ook in het winterseizoen! Vlooien komen het hele jaar door voor!

Mocht u toch een vlooienbesmetting hebben, dan zijn de volgende punten van belang:

 

  • U moet zich realiseren dat het niet alleen de vlooien zijn op uw dier maar ook de eitjes en larven in de omgeving! (een vlo produceert 50 eitjes per dag!)
  • Alle dieren in huis moeten behandeld worden! Bij voorkeur met een middel dat ervoor zorgt dat de eitjes niet meer uitkomen, en hierdoor de omgeving dus ook aanpakt. (ons advies: een pipet Stronghold of Nexgard smakelijke kauwtablet)
  • Een pipet dient goed op de HUID aangebracht te worden, dus niet in de haren!
  • De hond of kat mag niet gewassen worden en/of zwemmen 2 dagen voor tot 2 dagen na de toediening van een pipet.
  • Indien u een pipet gebruikt, aai de hond of kat na toediening dan zo min mogelijk in de hals, tot de behandelde plek goed is opgedroogd.
  • Bij toediening d.m.v. een kauwtablet mag u de hond wel wassen of laten zwemmen en ook gewoon aanraken. Daarom heeft een tablet de voorkeur als er kleine kinderen in huis zijn.
  • Bij een zware besmetting kan het zijn dat u pas na 3 maanden verlost bent van de vlooienplaag, doordat veel eitjes en larven in de omgeving zitten die nog uitkomen.
  • Het is belangrijk om uw huis goed huishoudelijk schoon te maken d.m.v. dagelijks stofzuigen. (hiermee verwijdert u een deel van de onvolwassen stadia). Denk eraan dat u de stofzuigerzak frequent wisselt! Mocht het dier een eigen kussen hebben, dan dient dit regelmatig goed gewassen te worden. Eventueel kan er een omgevingsspray gebruikt worden om de larven en eitjes in de omgeving te doden. (bij ernstige besmettingen belangrijk!)
  • Het is belangrijk om ruimtes waar het dier vaak komt ook mee te behandelen! Denk hierbij aan de auto, garage, etc.

 

Een vlooibesmetting kan erg hardnekkig zijn en bestrijding ervan vergt geduld en doorzettingsvermogen van de eigenaar! Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat het middel onvoldoende werkt, maar een niet werkende vlooienbestrijding is eigenlijk altijd te wijten aan het niet voldoende in de breedte aanpakken van de besmetting!

Voor alle adviezen kunt u terecht bij onze assistentes.

 

Met vriendelijke groet,
Team Dierenkliniek Overhage


Terug