Geachte mevrouw/meneer,

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw kitten!
Om ervoor te zorgen dat uw kitten voorspoedig en gezond opgroeit hebben wij de volgende adviespunten:

 

Inentingen: Om uw kat te beschermen tegen besmettelijke ziektes is het belangrijk om hiertegen in te enten. Het meest gangbare entschema is op 9 en 12 weken leeftijd. kitten 250Als uw kat in een pension gaat dan is er vaak een aanvullende enting nodig. Deze gaat in de vorm van een neusduppel (bordetella enting) en is in de meeste pensions verplicht.
Na de eerste 2 inentingen is het belangrijk om de vaccinatie jaarlijks te herhalen om de bescherming optimaal te houden. Indien u uw dier meeneemt naar het buitenland is vaccineren tegen rabiƫs verplicht. Voor sommige landen zijn er nog aanvullende eisen, extra informatie is bij ons te verkrijgen.

 

Ontworming: Het is erg belangrijk om uw kitten goed te blijven ontwormen. Het kitten heeft in het nest via de moedermelk larven binnengekregen die zich ontwikkelen tot spoelwormen. Om te voorkomen dat deze tot problemen gaan leiden is het belangrijk om tot een half jaar leeftijd iedere maand te ontwormen. Hierna is 4x per jaar ontwormen nodig, ook voor volwassen katten.

Chippen: Het is verstandig om uw dier te chippen, zodat als hij/zij wegloopt weer teruggevonden wordt. Als uw dier naar het buitenland gaat is het verplicht dat hij/zij gechipt is.

 

Voeding: Het is belangrijk om een kitten meerdere porties voer op een dag te geven. Tot 16 weken leeftijd kunt u het beste 4x per dag voeren. Goede voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van de kitten. Goede voeding nu is een investering in de toekomst!

 

Sterilisatie/castratie: Vanaf een half jaar leeftijd kan uw dier gesteriliseerd of gecastreerd worden. Steriliseren van een poes heeft verschillende voordelen, zo is de kans dat ze tumoren krijgen van de melkklierpakketten veel kleiner, en houdt ze u 's nachts niet wakker als ze krols is. Het gebruik van de poezenpil wordt afgeraden omdat deze vervelende bijwerkingen heeft (tumoren en baarmoederproblemen). Castreren van de katers heeft als belangrijkste voordeel dat ze niet urine gaan sproeien in huis om hun territorium af te zetten.

 

Vlooien/tekenbestrijding: Vlooien zijn tegenwoordig gedurende het hele jaar door actief, dus in tegenstelling tot wat veel mensen denken ook in de winter! Om te voorkomen dat uw kat vlooien krijgt en dat u een vlooienplaag heeft in huis is het belangrijk om uw dier iedere 4 weken hiertegen te behandelen. Dit gebeurd dmv een pipetje dat u in de nek druppelt. Belangrijk is dat u dit goed op huid druppelt en niet op de haren! Verder is het belangrijk om alle dieren in huis tegelijk te behandelen. Het middel dat wij adviseren is Broadline, dit beschermt uw dier tevens tegen teken. Teken komen in de zomerperiode in natuur voor en kunnen vervelende ziektes bij zich dragen, ook daarom is het belangrijk om uw dier hiertegen te behandelen.
Vanaf een leeftijd van 8 weken kunt u starten met de preventieve behandeling van vlooien en teken.

 

Verzekeren: Het afsluiten van een ongevallen- en ziektekostenverzekering voor uw huisdier is verstandig. U hoeft zich dan nooit zorgen te maken over de rekening van de dierenarts.
Dit voorkomt dat u lastige keuzes moet maken wanneer er bv een kostbare ingreep moet gebeuren bij uw dier.
De verzekeringsmaatschappijen waar wij goede ervaringen mee hebben zijn Proteq en Petplan.

 

Wij wensen u veel plezier toe met uw kitten. Indien u vragen heeft kunt u ons altijd bellen!

Met vriendelijke groet,
Team Dierenkliniek Overhage.

 

Terug