Geachte mevrouw/meneer,

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw pup!
Om ervoor te zorgen dat uw pup voorspoedig en gezond opgroeit hebben wij de volgende adviespunten:

 

Inentingen: Om uw hond te beschermen tegen besmettelijke (en vaak dodelijke) ziektes is het belangrijk om hiertegen in te enten. Het meest gangbare entschema is op 6-9-12 weken leeftijd. Waarschijnlijk heeft uw pup de eerste inenting al gehad op het moment dat u hem/haar kreeg. Zeker wanneer uw hond op cursus gaat, in het pension gaat of veel in contact komt met andere honden dan raden we u aan om uw dier extra in te enten tegen kennelhoest.
Na de eerste 3 inentingen is het belangrijk om de vaccinatie jaarlijks te herhalen om de bescherming optimaal te houden. Indien u uw dier meeneemt naar het buitenland is vaccineren tegen hondsdolheid verplicht. Voor sommige landen zijn er nog aanvullende eisen, extra informatie is bij ons te verkrijgen.

 

Ontworming: Het is erg belangrijk om uw pup goed te blijven ontwormen. De pup heeft in het nest via de moedermelk larven binnengekregen die zich ontwikkelen tot spoelwormen. Om te voorkomen dat deze tot problemen gaan leiden is het belangrijk om tot een half jaar leeftijd iedere maand te ontwormen. Hierna is 4x per jaar ontwormen nodig, ook voor volwassen honden.

 

Chippen: Het is verstandig om uw dier te chippen, zodat als hij/zij wegloopt weer teruggevonden wordt. Als uw dier naar het buitenland gaat is het verplicht dat hij/zij gechipt is. Is uw dier al gechipt bij de fokker, vergeet dan niet de hond over te schrijven op uw naam. (www.ndg.nl of kijk o www.chipnummer.nl welke andere databank)

 

Voeding: Het is belangrijk om een pup meerdere porties voer op een dag te geven. Tot 16 weken leeftijd kunt u het beste 4x per dag voeren. Goede voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van de pup. Goede voeding nu is een investering in de toekomst! Belangrijk is dat honden van grote rassen speciaal voer krijgen om te voorkomen dat ze gewrichtsproblemen ontwikkelen.

 

Sterilisatie/castratie: Vanaf een half jaar leeftijd kan uw dier gesteriliseerd of gecastreerd worden. Steriliseren van een teef heeft verschillende voordelen, zo is de kans dat ze tumoren krijgen van de melkklierpakketten veel kleiner, ze kunnen geen baarmoederontsteking krijgen (kan dodelijk zijn!), en ze worden niet meer loops. Nadelen van steriliseren is dat de dieren eerder de neiging hebben om dikker te worden en ze kunnen eerder incontinentie ontwikkelen. (dit is overigens goed te behandelen met medicatie)
Castreren van de reu heeft minder voordelen dan de sterilisatie van de teef. Vaak wordt dit alleen gedaan als hier een indicatie voor is. Bv prostaatproblemen of bij sommige gedragsproblemen.

 

Vlooien/tekenbestrijding: Vlooien komen we tegenwoordig het hele jaar door tegen, dus in tegenstelling tot wat veel mensen denken ook in de winter! Om te voorkomen dat uw dier vlooien krijgt en dat u een vlooienplaag heeft in huis is het belangrijk om uw dier iedere 4 weken hiertegen te behandelen. Dit kan met behulp van kauwtabletten of pipetjes die je in de nek druppelt.  Indien u een pipetje gebruikt, is het belangrijk dat u de inhoud van het pipetje goed op huid druppelt en niet op de haren! Verder is het belangrijk om alle dieren in huis tegelijk te behandelen.
De Nexgard kauwtabletten genieten bij ons de voorkeur boven de pipetjes. De tabletjes zijn gemakkelijk te doseren bij de groeiende pup en u kunt geen fouten maken bij het toedienen hiervan. De kauwtabletten beschermen uw pup tegen zowel vlooien als teken. Teken komen in de natuur voor en kunnen vervelende ziektes bij zich dragen. Daarom is het belangrijk om uw pup ook goed tegen teken te beschermen.
Vanaf een leeftijd van 8 weken kunt u starten met de preventieve behandeling tegen vlooien en teken.

 

Verzekeren: Het afsluiten van een ongevallen- en ziektekostenverzekering voor uw huisdier is verstandig. U hoeft zich dan nooit zorgen te maken over de rekening van de dierenarts.
Dit voorkomt dat u lastige keuzes moet maken wanneer er bv een kostbare ingreep moet gebeuren bij uw dier.
De verzekeringsmaatschappijen waar wij goede ervaringen mee hebben zijn Proteq en Petplan.

 

Wij wensen u veel plezier toe met uw pup. Indien u vragen heeft kunt u ons altijd bellen!

Met vriendelijke groet,
Team Dierenkliniek Overhage.

 

Terug