Recent zijn vanuit diverse delen van het land meldingen geweest over acute sterfte onder konijnen. Hier gaat hier om zowel wilde, als tamme konijnen. Verschillende van deze konijnen zjin onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat de dieren zijn gestorven als gevolg van de konijnenziekte RHD (rabbit hemorrhagic disease), veroorzaakt door een nieuwe variant van dit virus namelijk het RHD type 2.

Symptomen

Een geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Benauwdheid en bloedingen zijn verschijnselen die soms bij de konijnen gezien worden. Vaak is er echter niets te zien aan de diertjes en treedt sterfte plotseling op.

Virus

RHD is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-vrus. Van het virus zijn twee varianten bekend, te weten het type 1 en het type 2. Het virus verspreidt zich door direct contact tussen konijnen maar ook indirect via urine, ontlasting, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen. Het RHD-virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia's en andere knaagdieren.

Vaccin tegen RHD-2

Om te voorkomen dat een konijn ziek wordt van een besmetting met het RHD-virus, is het belangrijk om zowel bescherming te bieden tegen het type 1 als het tegen het type 2.  Het Myxo-RHD vaccin van Nobivac wordt jaarlijks gegeven en geeft een goede bescherming tegen myxomatose en RHD type I. Belangrijk om te weten is dat het vaccin geen bescherming geeft tegen het RHD type 2! Om konijnen te beschermen tegen deze variant is een nieuw vaccin ontwikkeld, genaamd Eravac. Deze vaccinatie moet elk half jaar worden herhaald.

Laat ons zo spoedig mogelijk weten als u uw konijn wilt laten vaccineren tegen RHD type 2 zodat wij genoeg entstof op voorraad hebben!

De kosten voor vaccinatie tegen RHD type 2 bedragen 25 euro. Een combi vaccinatie met Myxo-RHD en Eravac is ook mogelijk. Omdat de entstof tegen RHD type 2 per 10 konijnen moet worden aangemaakt en vervolgens maar beperkt houdbaar is, organiseren we konijnenentspreekuren. Zo blijven de kosten zo laag mogelijk. De spreekuren vinden plaats op woensdagmiddag- en avond in Cuijk. Maak op tijd een afspraak!

Met vriendelijke groet, Team dierenkliniek Overhage