Voor de meeste katten geldt dat ze rond 7-8 jaar middelbaar van leeftijd zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen verouderingsprocessen bepaalde organen gaan aantasten, waardoor deze organen minder goed kunnen gaan werken. Het is erg moeilijk om het verschil tussen “alleen ouderdom” en een beginnende ziekte te maken. Slaapt uw kat veel door ouderdom of door een beginnende ziekte? De meeste ziektesymptomen beginnen sluipend en het is dan ook erg moeilijk om subtiele verschillen te zien als u de kat dag in dag uit ziet.

 

Één van de meest voorkomende ziektes bij de senior kat is nierfalen. Bij deze aandoening is bekend dat hoe eerder je begint met behandelen hoe beter de prognose is. Helaas is het in de praktijk zo dat het vaak in een laat stadium gediagnostiseerd wordt. Om in een eerder stadium beginnend nierfalen te diagnosticeren bieden wij u de service om kosteloos een urinemonster mee te nemen tijdens de jaarlijkse inenting en gezondheidscontrole. Hierbij kunnen wij kijken naar de concentratie van de urine. Een lagere concentratie is vaak één van de eerste aanwijzingen voor een beginnend nierprobleem. Aan de hand hiervan kan er besloten worden om extra bloedonderzoek te doen (hier zijn wel kosten aan verbonden).

 

Urine kunt u opvangen met speciale plastic kattenbakkorreltje die wij hebben die de urine niet absorberen, hierdoor kunt u de urine daarna uit de bak zuigen met een pipetje. Heeft nog vragen hierover? Onze assistentes staan u graag te woord!

 

Team Dierenkliniek Overhage

 

 

Recent zijn vanuit diverse delen van het land meldingen geweest over acute sterfte onder konijnen. Hier gaat hier om zowel wilde, als tamme konijnen. Verschillende van deze konijnen zjin onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat de dieren zijn gestorven als gevolg van de konijnenziekte RHD (rabbit hemorrhagic disease), veroorzaakt door een nieuwe variant van dit virus namelijk het RHD type 2.