Voor de meeste honden en katten geldt dat ze rond 7-8 jaar middelbaar van leeftijd zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen verouderingsprocessen organen gaan aantasten, waardoor deze minder goed kunnen gaan werken. Het is erg moeilijk om het verschil tussen “alleen ouderdom” en een beginnende ziekte te maken. Slaapt uw huisdier veel door ouderdom of door een beginnende ziekte? De meeste ziekteverschijnselen beginnen sluipend en het is dan ook erg moeilijk om subtiele verschillen te zien als u de uw huisdier dag in dag uit ziet.
 
Een veel voorkomende aandoening bij senior honden en katten is nierfalen. Van deze aandoening is bekend dat hoe eerder je begint met behandelen hoe beter de prognose is. Helaas is het in de praktijk zo dat nierfalen vaak in een laat stadium gediagnosticeerd wordt. Om de diagnose in een eerder stadium te kunnen stellen bieden wij u de service om kosteloos een urinemonster mee te nemen tijdens de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole. Hierbij kunnen wij kijken naar de concentratie van de urine. Een lagere concentratie is één van de eerste aanwijzingen voor een beginnend nierprobleem. Aan de hand van de uitslag van het urine onderzoek kan er besloten worden om extra bloedonderzoek te doen (hier zijn wel kosten aan verbonden).

 

Recent zijn vanuit diverse delen van het land meldingen geweest over acute sterfte onder konijnen. Hier gaat hier om zowel wilde, als tamme konijnen. Verschillende van deze konijnen zjin onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat de dieren zijn gestorven als gevolg van de konijnenziekte RHD (rabbit hemorrhagic disease), veroorzaakt door een nieuwe variant van dit virus namelijk het RHD type 2.